måndag 7 april 2008

Ännu mer apotekskuriosa


Eftersom jag visade apoteksdisken i förra inlägget kunde jag bara inte motstå att visa denna antika, otroligt vackra läkemedelsförpackning, trots medioker bildkvalité. Det påminner om en större tändsticksask i storlek, och precis som tändsticksasken är den gjord av papper. Lådan skulle skjutas ut för att komma åt innehållet, i detta fall ett pulver utfärdat 1885...På baksidan av asken är "innehållsdeklarationen" skriven för hand av apotekaren själv.


Lite gamla böcker och flaskor från när förra seklet var ungt. Visst är gamla böcker underbara?


Stor charmig apoteksflaska, som en gång i tiden innehöll zinci oxid. Vi uppskattar det idag som ett charmigt inredningsföremål, men det var nog inte direkt smidigt för dåtidens farmaceuter att arbeta med...
Undrar om det finns något läkemedel mot samlarmani?

35 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Vilka läckra saker!!! Tycker att det är bra att du har lite mani...fniss....

Ha det gott, kramis! ♥

hemtrevnad marie sa...

Så fint!!
Visst är det läckert med gamla böcker!!
Och flaskorna är jättefina!
Har faktiskt en sån där liten flaska i fönstret på min lilltoa...kommer inte riktigt ihåg vad den innehållit, men söta är dom....
Kraaam

Gårdsromantik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gårdsromantik sa...

Älskar gamla böcker - där har maken och jag ett gemensamt intresse. Jag tycker om dem för att de är så vackra - maken samlar pga deras ålder och proviniens.

Kram Maud

me and alice sa...

Hej Ingrid!
Så ypperligt vackra föremål du visar som vanligt!
Jag hoppas i stället att samlarmani är smittsamt, hi, hi...
kram Susanne

Maria sa...

Hej Ingrid!
Vi skall inte på den mässansom du skrev. Vi åker med kliniken nu på torsdag till Dublin och skall bla ha en heldag på Trinity College. Sedan blir det Ortasskonferensen i örebro sista helgen i april.
Det blir årets utflykter & mässor.

Vilka fantastist läckra saker du hittar. Asken är ju sååå dekorativ.
Kramar maria

My lovely cottage sa...

Je foto's zien er weer prachtig uit ingrid. groetjes, yvonne

Love Your Homes sa...

Tack snälla Ingrid, för beställningen a lampor, det skall bli så spännande och de kommer att bli perfekta i min nyrenoverade verkstad. Elektrikern får snällt vänta tills de kommer.....han har blivit van att vänta och vet att slutresultatet blir speciellt strålande......Ha det gott, Ingela

Lilla Trollbacken sa...

Oh, jag älskar oxå gamla böcker. Här om vecka hittade jag en jättefin bibel från 1845 med skinnrygg för fem kronor!!! otroligt va!!!
Hälsn.
Gabrielle

LantlivsAnette sa...

Jaa du..hii..hii..undrar om det finns det...kanske man skulle behöva några droppar då ;)
Sååå fina saker du hittar upp..du är ju experten på det...
Kram Anette
p.s nu måste jag nog söka fram alla mina gamla fina böcker...

sommar-rummet sa...

Hej! Ser att du varit till apotekar`n igen! Kul med lite speciella saker som inte går att finna var som helst. Vackert med gamla böcker, dom va så påkostade förr, med fina ryggar... Ja ibland vore det bra med nåt mot samlandet, man inser det när man försöker rensa, som jag försökt med hela vårvintern nu. Ha det gott!KRAM

Goa sa...

Hej!
Vilka ljuvliga små saker...gillar också gamla böcker!
Och din köpmansdisk då!!...helt underbar!
Jag har verkligen letat, men ej funnit. Så nu kommer jag att hänga här och njuta av din fina..:)
Det tar ju lite mindre plats i mitt hem, om man ska vara positiv..;)

Må väl!

Kraaaam.......

Helena Dovier sa...

Vilka fina apotekarsaker du visar! Undrar hur de gjorde med doseringen förr...? Mediciner i lösvikt måste nog ha varit lite lurigt :-).
Kram från Helena

MODERN COUNTRY sa...

Men oj hvilke funn du har gjordt igjen!! Jeg skulle virkelig ha likt å ta meg en tur sammen med deg. Undrer hvor du leter kan du vel skjønne :))Du finner de fineste skatter!
Sånne gamle flasker er så dekorative og fine, de passer overalt. Her var de en fin kontrast til de gamle bøkene.

Og du min gode bloggevenn, du er så himla snill!! Tusen takk for din siste hilsen i bloggen. Jeg ble så utrolig glad :)) Ja det er ikke fritt for at man begynner å tenke litt bedre om seg selv og sine evner :)) Selvsagt kommer jeg en tur Ingrid, det må jeg bare gjøre. Om det ikke blir for avtaler, blir det iallefall for å handle litt. Oj, jeg kommer vel til å svinse rundt i mange timer. Setter du på teen?

Kleeem!!

Love Your Homes sa...

Ingrid, nästa historielektion är uppe på bloggen.
Regnig hälsning, Ingela

lottens vita och gröna sa...

halloj ingrid! mycket vackert, min man skulle nog vilja tt hans kone får några droppar, han lever efter devisn en grej in en ut...knepig devis, gillar saker! varmkram lotten

H A N N A S - F O R M sa...

HEJJJJJ min nyfunna vän!

Blir så glad för det du skriver..det är många som tycker att vi är galna som valt det vi gjort men det struntar jag blankt i, det får stå för dom. Vi bodde ännu trängre tills för ett år sedan men sen har jag kunnat vara hemma med barnen i 7 år oxå vilket jag är så tacksam för.

Vet du vad? Jag hittade en ny butik i Gamla stan i helgen....det var något visst med den ..du måste besöka den och se om du känner detsamma. Det finns ju hur många fina butiker som helst med vackra fina saker men i bland (ganska ofta) saknas det något mer...en känsla, harmoni...hm, du förstår säkert vad jag menar. Den här butiken hade inte så mycket saker MEN en underbar känsla. Butiken heter S butik och atelje och ligger på Österlånggatan...37 om jag inte minns fel.

Gamla saker...vad är det som får en att må bra och njuta av dom? Du visar så otroligt mycket fina saker..vart hittar du allt?

I bland tänker jag att om man levt för 100 år sedan hade man inte behövt jaga efter alla fina saker..då fanns det överallt...ibland känner jag att jag inte hör hemma i denna tid..fy, vad mycket hemskt det händer hela tiden, man matas med hemskheter från media varje dag....just nu tänker jag på den 10 åriga flickan som är försvunnen..lider med hennes familj.

Oj, vad långt detta inlägg blev..ha det gott vännen..i morgon ska jag visa ett nytt skåp som jag hittat på blocket!

KRAM
Hanna

Tankar tar tid sa...

Vilka fina saker ... de gamla böckerna är underbara ... jag måste försöka få tag på några. Hittar du sådana på loppisar eller går du på antikvariat och letar?

Kramar Christina

n o r d i n g å r d e n sa...

Än i dag har forskarna inte hittat ngt läkemedel mot den manin: ) Vilken läcker gammal läkemdelsetikett! Snygga gamla saker du arrangerar på det mest smakfulla sätt! Gamla ting ÄR vackert, märkligt, verkar som om allt var vackrare förr... Mari.

vosgesparis sa...

mooie oude flesjes, bij ons in de apotheek staat een vitrine vol met dit soort dingen. noie combinatie met die oude boeken ook.

Helena Dovier sa...

Vad spännande med nya grejer i butiken - jag får försöka ta mig dit den helgen! Om du hör något om den där gummitassen till pallen innan dess får du jättegärna hojta :-).
Kram från Helena

Hem och Lycka sa...

Så fina flaskor och böcker, visst är det härligt med gamla ting! Och mani har vi nog alla lite till mans, hihi ;-)

Vad tar du för Tolix-stolarna? *drömmer* kram!

Living by Milla sa...

Hej Ingrid!
STORT tack för din omtanke, det var en fin hälsning jag fick !

Åh, vad gulligt av dig att öppna bara för mig !:)
Japp, det bär av till Göteborg den 25 april, mamma har bokat hotell och allt är klart ! Det ska bli så roligt !! Jag hör av mig, vet inte riktigt vad lillebror har för planer än..
Vilka underbara saker du visar, ser verkligen fram emot besöket i din butik och att få träffa dig.

STOR kram!
Camilla

Lilla Blanka sa...

Mmmm, gillar verkligen den där förpackningen..är tokig i gammal vacker skrift och texter :)

Kram
Mia

casa nostra sa...

aan wat nederlands commentaar te zien hier, denk ik dat jij nederlandse bent? ik vind je blog erg mooi, als je het goed vindt zet ik je bij mijn links.
groetjes,

linnea-maria sa...

Sådant är ju alldeles underbart. En gnutta yrkeshistoria. tänk bara vilka vackra arbetsredskap de hade förr. Min morfar hade en konstig tång som man använde till tele-ledningar och den är alldeles utsirad. Gamla bokryggar är fint. Jag är superlycklig ägare till första inbundna årgången av IDUN. Jag fastnar i flera timmar över den boken så vacker grafik. /linnea-maria

Yvonne sa...

Du visar alltid så underbara saker. Det är så fint med gamla böcker. Det är roligt att läsa dom också, speciellt gamla läkeböcker.
Det är en fantastisk känsla med gamla använda saker.
Hälsningar Yvonne

soppor ur ett äktenskap sa...

Skönt med saker som har sin historia!Det blir mera mål och mening på det sättet. Och tänk att allt det nya vi köper idag (eller en del av det) blir våra barnbarns gamla, läckra prylar. Kan man åtminstone hoppas.
h. www.sopporna.blogspot.com

Per Larsson sa...

Oj,,, du tycks ha uppnått butiksdrömmarna!!! Vilka snygga saker och miljöer du skapar,,,helt i min stil. Roligt när man hittar en själsfrände med finess!! Arbetade I Göteborg och Trollhättan i somras men missade tyvärr butiken på Rosengatan,, trots att jag vetat att det hos dig finns Tolixstolar,,det är den snyggaste stol jag vet. Önskade mig några i julklapp, men det dök aldrig upp nån. Nästa sväng söder ut kommer jag höra av mig, skulle vara kul att titta in i butiken.
/Per
Knut&Svea

Ina sa...

Gud vad läckert med de gamla flaskorna och etiketterna!! Det är de gamla detaljerna som ger den där speciella känslan och du har såå mycket fint!!
Kram Ina

Birgitta sa...

Härlig blogg jag kom in på här, underbara bilder och ting som du visar. Samlarmani är ganska trevligt tycker jag, åtminstone när det gäller vackra saker. Kramar Birgitta

tindra lite mera sa...

Verkligen fint med gamla slitna böcker!
Ha det bra,Kram Katarina

Pernilla sa...

Underbart läckra gamla saker.. Handskrivet dessutom..

Ha det gott

Sanny och Helena sa...

Hej, vilken härlig blogg du har, tänk att jag inte stött på den förr! Underbara saker! Hoppas att det är ok att jag lägger in dig på min länklista på stört :)
Hälsningar Helena

Living by Milla sa...

Jag gör lite reklam för dig och din butik på min blogg i dag, hoppas du inte har något emot det !:)

Vi ses nästa vecka !
kram Camilla