onsdag 15 juli 2009

Gustavianskt, jugend och allmoge


Det jag helst vill ha är möbler från 1700-talet och fram till tidigt 1900 tal. Av det jag lyckas komma över, dominerar 1800-tals möbler och sekelskifte 1900. Bilden nedan visar en gustaviansk spjälstol (fick tag i ett par, vilket gör det hela intressantare), ett bord med låda också 1700-tal, om än senare bemålning, och hästen med jugend-drag från tidigt 1900-tal.
Dessa möbler har ett modernt formspråk och kunde lika gärna varit tillverkade idag. Det är föga förvånande att möbler från denna period är oerhört eftertraktade runt om i världen.


Begreppet allmoge omfattar allt ifrån torparens enkla utdragssoffa till storbondens präktiga och fint dekorerade möbler. Ordet allmoge betyder "alla" eller "hela hopen"
Kanske är det på tiden att vi börjar värdera allmogemöblerna, annars försvinner de till utlandet där man bättre förstår att värdera dem-och betala för dem. T.e.x brunådrade skänkar säljs till låga priser än så länge (många har lutats av / målats om) så passa på att fynda! Högklassigt blådekorerade hälsningemöbler värderas däremot högt här hemma, och riskerar på så vis inte i lika hög grad att föras ut ur landet.
Bilden visar en skänk, från 1800-talets första hälft i originalskick och en dito stol med härlig patina, som jag köpte för ett tag sedan.

söndag 12 juli 2009

Auktioner och antikmässor hör sommaren till


Igår hade jag fyra auktioner att välja på, alla inte allt för långt ifrån varandra. Samtliga var gårdsauktioner. Då gäller det att satsa rätt...Jag hann med att besöka två. Om det blev något köpt? Såklart! På första auktionen shoppade jag loss hejdlöst på mindre än två timmar.


Den andra blev en mer segdragen auktion, där jag på fyra timmar bjöd på mindre än tio utrop och vann drygt hälften. Vädret bjöd på sol och moln om vartannat och att sitta i gräset var inte att fundera på. Det gick knappt att gå utan att det skvalpade och man sjönk ner på grund av allt regn som kommit sista tiden.


Möbelbilderna är från 1800-talet, något jag köpte på Kungsbacka antikmässa häromveckan. Tycker de är så dekorativa att jag passade på att köpa en hel bunt. Tänk vad de kunde förr, och det utan datorer och andra avancerade hjälpmedel!

tisdag 7 juli 2009

Antikt och nytt skapar kontraster


Denna bild tog jag som motvikt till föregående bild ("Tolixbordet "table 55").
Av fem saker på bilden är endast en helt ny. Det är så jag gillar det bäst.
Värmen är oslagbar i det engelskt röda bordet, den svarta skivan till trots. Avsiktligt placerade jag något "kallt" i plåt på bordet för att försöka uppnå balans.
Det antika och gamla är min bas både hemma och i affären, och jag gillar att krydda det med något nytt, så länge det håller måttet.

onsdag 1 juli 2009

TOLIX BORD Réedition de la table de 1955


Vad tycker ni? Bordet är en nyproduktion av en modell från 1955. Design J. Pauchard.
Vanligtvis när jag köper antika möbler är det från 1700-talet fram till tidigt 1920 ungefär. Femtiotalsmöbler hittar man normalt inte hos mig. Men TOLIX TABLE 55 kunde jag inte motstå. Men inte med Tolix-stolar till. Nej, varför inte gustavianska, barock eller empirstolar till?
Det var ju det här med kontraster... Visst skulle det vara fräckt med Tolixstolar också, men det skapar en helt annan känsla. Kanske lite för förutsägbar.